Whiplash (WAD)

Jaarlijks lopen in Nederland tienduizenden mensen een zogeheten Whiplash Associated Disorder, ofwel een Whiplash, op bij een (verkeers)ongeluk. Een Whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier als iemands hoofd met kracht eerst naar achteren en dan weer naar voren wordt geslingerd. In de meeste gevallen zijn er geen beschadigingen aan te tonen met het huidige medische onderzoek. Desondanks kunnen er klachten zijn.

De meeste mensen met een Whiplash hebben minder dan een half jaar regelmatig of continu last van vervelende pijn in en rondom hun nek en hoofd.

Lees meer…

Hersenschudding (PCS)

PCS is een diagnose die bekend staat als “langdurige klachten na hersenschudding”. De oorzaak is meestal een val of een botsing tegen het hoofd, wat klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, duizeligheid en stijve spieren tot gevolg kan hebben. Bij voldoende rust verdwijnen deze klachten meestal na ongeveer 6 weken.

Een hersenschudding leidt over het algemeen niet tot schade aan de hersenen. Met schade wordt bedoeld dat een CT of MRI-scan zichtbare afwijkingen laat zien.

Lees meer…