Fibromyalgie: overal en langdurig pijn
Pijn is een waarschuwingssignaal dat ons beschermt. Pijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat iemand niet blijft doorlopen met een gebroken been of een ontstoken kies. Naast deze pijnsoorten die duidelijk zijn en binnen een paar maanden te verhelpen, is er ook pijn die langer aanblijft. En er is pijn die steeds maar weer blijft terugkomen.
Langdurige pijn in spieren en weefsel in combinatie met vermoeidheid heeft u waarschijnlijk de diagnose Fibromyalgie opgeleverd. Want dat betekent fibromyalgie letterlijk: fibro = weefsel, mio = spieren, en algia = pijn. Helaas weet de wetenschap nog steeds niet wat de oorzaak is van deze pijn.
Wat tot op heden bekend is over het Fibromyalgiesyndroom
Het wordt omschreven als een syndroom met verschillende klachten die tegelijkertijd voorkomen zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. In 1990 zijn twee criteria omschreven waarmee de diagnose kan worden gesteld:
- Iemand ervaart pijn in grote delen van het lichaam en niet slechts op een specifieke plek.
- Ten minste 11 van de 18 ’tenderpoints’ in ons lichaam geven pijn. Tenderpoints zijn de plaatsen waar spieren of pezen aan ons skelet vastzitten. Er wordt naar de 18 belangrijkste aanhechtingen gekeken.
Vaak voorkomende klachten zijn: pijn op de borst, buikklachten en obstipatie, overgangsklachten, hyperventilatie, duizeligheid, tintelingen en prikkelingen in handen en voeten, problemen met scherp zien, depressiviteit, geheugen- en concentratiestoornissen en het vasthouden van vocht. Er is naast de pijn in het hele lichaam vooral een verhoogde spanning van de nek-, schouder- en rugspieren.
De pijn zorgt voor een negatieve spiraal
De diagnose wordt vaak pas gesteld na lang met veel pijn rondlopen. Met als gevolg dat veel mensen meerdere verschillende soorten zorgverleners bezoeken zonder, of met een beperkt, resultaat. Dat komt omdat oorzaak van de pijn zo complex is. Het is een combinatie van lichaam, gevoel, gedachten, gedrag en soms ook de directe omgeving die negatief op elkaar reageren.
Door de vele pijn beweegt iemand minder, met een averechts effect. Want een afnemende conditie verergert de pijn juist. Allerlei dingen kosten meer moeite. En er ontstaat een situatie waarin elk mens steeds minder zin heeft om dingen te doen en steeds minder goed voor zichzelf zorgt. Dat voelt slecht. En op een gegeven moment houdt de pijn zo zichzelf in stand en wordt constant en chronisch.
Doorbraak met een gecombineerde behandeling
De grootste uitdaging is een manier vinden om de negatieve spiraal te doorbreken. Daar kunnen wij bij helpen. Uit onze ervaring blijkt namelijk dat een zogeheten interdisciplinair behandelplan waarin tegelijkertijd meerdere aspecten worden aangepakt werkt.
Onze revalidatiearts omschrijft in dit plan een traject op maat dat de neergaande trend kan doorbreken. Het plan wordt uitgevoerd in samenwerking met fysiotherapeuten, psychologen, ergotherapeuten en eventueel maatschappelijk werk. De revalidatiearts overziet de samenwerking en helpt bij het vinden van een nieuwe weg. Trainen, oefenen, praten, analyseren en proberen, blijkt voor veel van onze cliënten een plezierige manier van werken die motiveert. En een manier die nieuwe energie geeft.
Want wat is er nou fijner dan de regie over je leven terugkrijgen en vaardigheden leren die helpen om te gaan met beperkingen?
Wat kan Revalide voor u betekenen?
Als specialist op het gebied van chronische pijn bespreken we graag met u wat ons behandelteam voor u kan betekenen. Wilt u eerst meer weten over onze behandeltrajecten, tarieven en vergoedingen? Dat vindt u op onze pagina met cliëntinformatie.
Twijfelt u of u bij Revalide op de goede plek bent, of wilt u telefonisch overleggen met een van onze casemanagers? Neemt u gerust contact met ons op!