Arm, Nek en/of Schouders (KANS/RSI)

Soms blijft pijn steeds maar weer terugkomen, ook als er lichamelijk geen duidelijke reden voor is. We spreken van chronische pijn als pijnklachten langer dan 6 weken blijven bestaan. Er zijn veel mensen met langdurige of vaak terugkomende pijn aan een arm en/of hun nek en/of een schouder hebben. Tegenwoordig hebben een goed beeld van wat chronische pijn bij RSI/KANS is en wat we daar aan kunnen doen.

Lees meer…

Fibromyalgie

Het fibromyalgiesyndroom is een syndroom met verschillende klachten die tegelijkertijd voorkomen zoals pijn, vermoeidheid, stijfheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. In 1990 zijn twee criteria vastgesteld waarmee de diagnose fibromyalgie gesteld kan worden.

Lees meer…

Onverklaarde klachten (SOLK)

We spreken van Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) bij lichamelijke klachten die langer dan zes weken duren. Én waarbij bij adequaat medisch onderzoek geen somatische (lichamelijke) aandoening zijn gevonden die de klacht(en) voldoende verklaren.

Lees meer…

Chronische gewrichtsklachten

In Nederland hebben bijna 2 miljoen mensen dagelijks klachten aan hun gewrichten zoals pijn, stijfheid en vermoeidheid. Meer dan de helft van deze groep mensen heeft Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Daarnaast hebben meer dan 400.000 mensen ontstekingsreuma en meer dan 200.000 mensen wekedelenreuma. Maar ook gewrichtsaandoeningen als jicht en de ziekte van Bechterew komen veel voor. Van alle mensen met gewrichtspijnen is ongeveer 60% jonger dan 65 jaar.

Lees meer…

Chronische pijn

Pijn is een waarschuwingssignaal dat ons beschermt. Pijn zorgt er bijvoorbeeld voor dat je niet blijft doorlopen met een gebroken been. Bij chronische pijnklachten lijkt de pijn deze waarschuwingsfunctie te hebben verloren en een eigen leven te zijn gaan leiden. De relatie met de oorspronkelijke pijnprikkel neemt steeds verder af.

Lees meer…